De kleine Sunda-eilanden, waar ook Lombok toe behoort, liggen geklemd tussen Bali en Noord-AustraliŽ.
Wellicht heeft u vroeger op school nog het rijtje geleerd: Bali, Lombok, Sumbawa, Sumba, Flores, Timor, kortom: de kleine Sunda-eilanden.
De kleine Sunda-eilanden vormen een toeristisch gezien nog vrij onontgonnen gebied. Het reizen hier (vanaf Lombok) is een fantastische ervaring en geschikt voor diegenen, die het niet erg vinden om in eenvoudige hotels te overnachten; ook de wegen zijn niet altijd gladjes geasfalteerd. Het is de charme van dit gebied. De kleine Sunda-eilanden zijn toeristisch gezien een nog vrij onbekend gebied, met uitzondering van Lombok.
Tussen Bali en Lombok is de straat van Wallace. Er is een duidelijk verschil ten oosten van de straat van Wallace. Het is droger en armer. U ziet een onbekend deel van IndonesiŽ.
Elk eiland heeft zijn specifieke eigenschappen: Sumbawa, met de plaatsen Sumbawa Besar, Bima en Sape, is islamitisch. Vanaf Bima vaart u naar Komodo, u overnacht aan boord van de boot. Flores is gedeeltelijk rooms-katholiek en is groener dan Sumbawa; op dit eiland treft u de wonderlijke vulkaan de Kelimutu aan (de drie kratermeren naast elkaar hebben alle drie een andere kleur). Sumba is animistisch en heel puur.

Lombok

Aan de westkust van dit eiland wonen veel Balinezen, waardoor u zich soms op Bali waant (offerandes, Balinese tempels, optochten). Lombok kunt u niet beschouwen als een vervanging van Bali; de natuur op Bali is mooier. Lombok is heel leuk om het erbij te boeken of als start te beschouwen van een reis over de kleine Sunda-eilanden. Aan de noord-westkust liggen de Gili-eilanden, waarvan Gili Trawangan het bekendst is en goede en prettige hotels heeft. U kunt hier een prachtige strandvakantie hebben en is met name geschikt voor diegenen, die de fraaie onderwaterwereld (snorkelen of duiken) willen bewonderen. Als dit niet uw voorkeur heeft, kunt u prima in een hotel logeren aan de kust van Senggigi. Hier zijn prachtige en sfeervolle hotels. Daarvandaan is het handiger om tochtjes over het eiland te maken. Dit is zeer de moeite waard. U kunt verschillende boeiende bezienswaardigheden bezoeken ten oosten van Mataram, de hoofdstad. Gaat u verder naar het midden en zuid-oosten, dan komt u in het gebied van de Sasaks, de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Er zijn nog verschillende dorpen in de oorspronkelijke staat te bezoeken; de huizen zijn op met raten daken gebouwd, die bijna de grond raken. De zuidkust is nog redelijk onbekend, Kuta beach. De kust is er prachtig, met mooie witte zandstranden. Er zijn enkele hotels inmiddels.

Sumbawa Besar

In de havenplaats Sape (komend vanaf Komodo) heeft u tijd om de traditionele haven te bekijken en u bezoekt de markt. U brengt een bezoek aan het museum en de koninklijke graven van het vroegere Bima-koninkrijk. Dan naar Bima. Ŕ bezoekt de kleurrijke markt en het sultanspaleis. Vervolgens naar het traditionele dorp Pamulung, buiten Sumbawa Besar.

Komodo en Rinca, het leefgebied van de Komodo-varaan

Komodo en Rinca zijn natuurreservaten, uitermate interessant. U vaart met een locale boot, met slaapaccommodatie (eenvoudig, schoon) in dit eilandengebied rond. Komodo en Rinca zijn de enige eilanden waar de prehistorische Komodo-varaan leeft.
Dit enorme reptiel kan wel zo'n drie meter lang worden. Het voedt zich met vogels, zwijnen, herten en kleine zoogdieren. Het zijn behendige zwemmers en kunnen onverwacht snel zijn. U gaat op pad met de ranger. Rinca is eigenlijk interessanter om de varanen te bekijken dan Komodo, je kunt meer kanten op. Lopen dus op Rinca (blijf bij de ranger, beslist niet op eigen gelegenheid van uw groepje af).