Er zijn op Bali nog zoveel plekken, die heel bijzonder zijn en waar je je temidden van de Balinezen voelt. Zoals bijvoorbeeld Sidemen op Oost-Java: dit is nog echt het oude Bali. Ook routes over Centraal en Noord-Bali: je komt soms op plekken die, als je er moeite voor doet, nauwelijks bezocht worden door buitenstaanders.
Bali, een absolute aanrader. Zeker niet overslaan, maar als het kan een prominente plaats geven in uw reisplannen! Het is een zo fantastisch eiland! Maak een rondreis over het eiland, u zult versteld staan van de prachtige plekken en verschillende fraaie stranden. De cultuur op het eiland (overal bloemenoffertjes, midden op straat, op muren, vaak zelfs voor de deur van uw kamer) maken het zo lieflijk!
En wilt u op 1 plaats verblijven, aan de kust: kiest u dan voor Sanur of één van de strandbestemmingen aan de zuid-west kust en maakt u van daar uit dagtochtjes.
Bali is de balangrijkste toeristische bestemming voor zowel Europeanen als Aziaten. Het wordt het Eiland der Goden genoemd. De Balinees beschouwt het heerlijke klimaat, de afwisselende landschappen en vruchtbare bodem als een teken van de specile aandacht, die de goden voor dit eiland hebben. Bali is een bijzonder eiland. Bali is hindoeïstisch, de religie bepaalt het dagelijks leven. Overal kun je processies, offerandes, lijkverbrandingen meemaken; men ziet dan de Balinezen zoals ze echt zijn, gekleed in hun typisch Balinese kleding (en dat doen ze echt niet voor de toeristen!). Bali is heel leuk. Sommigen hebben het idee dat er voor het meredeel toeristen leven; dit geldt voor enkele plaatsen, zoals bijvoorbeeld Kuta en Legian. Ook Ubud leeft voornamelijk van het toerisme.
Strandbestemmingen die wij aanbevelen: Sanur (de oudste badplaats, het heeft nog een zekere grandeur). Als u meer drukte om u heen wilt: Tuban, Kuta, Legian. In het noorden van het eiland ligt Lovina, eveneens heel leuk tijdens uw rondreisje over Bali.

Sanur aan de zuid-oost kust

Sanur is een prettige en mooie strandbestemming. Sanur is kleiner, rustiger, mooier en beschutter dan bestemmingen als Kuta of Legian. Het plaatsje heeft zijn Balinese karakter behouden; dit blijkt vooral 's morgens in alle vroegte, als alleen de plaatselijke bevolking op straat is te zien. Het witte zandstrand van Sanur is op de meeste plaatsen rustig. Sanur kent diverse uitstekende restaurants in typisch Balinese sfeer. Op diverse plaatsen zijn lokale bewoners eenvoudige restaurantjes begonnen op het strand: plastic stoeltjes, maaltijden voor 'geen geld', voeten in het zand. Genieten!
Vanuit Sanur kunt u vele excursies ondernemen. Tips: bezoekt u een Barongdans- en Kecakvoorstelling. U kunt verder naar Ubud, op ongeveer 1 ½ uur rijden van Sanur, toeristisch maar leuk. U kunt ook een dagtocht maken naar Oost-Bali (via Ubud), naar de fantastisch mooie rijstterrassen en naar de moedertempel Besakih. U kunt ook een dagtocht maken naar het Bratanmeer op Noord-Bali, een schitterende tocht door de hoge bergen.

Ubud

Ubud ligt in een vruchtbare streken in de bergen tussen rivieren en is vooral vanuit het verleden als centrum van de kunst. Sinds de schilder Walter Spies hier kwam wonen in de eerste helft van de vorige eeuw is Ubud een Mekka geweest voor zowel inlandse als Europese kunstenaars. Op een oppervlak van tien vierkante km. In en rond het plaatsje wonen de beste dansers, musici, schilders en houtsnijders van Bali. Elke dag van de week is er wel ergens in de omgeving een tempelfestival, viering of tentoonstelling. U moet maar even door het decor van de talrijke winkeltjes met souvenirs heenkijken. Het grootste paleis in Ubud, Puri Saren, is zeker een bezoekje waard. In het museum Puri Lukisan zijn de mooiste selecties schilderijen, tekeningen en beelden vanaf 1930 tot heden te bewonderen. De omgeving van Ubud is prachtig. Erg leuk om te doen: raften op één van de snelstromende rivieren! U komt dan door een gebied, dat u niet vanaf de weg kunt zien.

Sidemen, authenthiek Oost-Bali

Het landschap van dit deel van Bali (het district heet Karangasem) wordt gedomineerd door de machtige Gunung Agung en behoort tot de meest spectaculaire op het eiland.