Interview tussen maas en Waal 1 november

Stimulans vanuit vriendschap

Jongkie Herman illustreert 2e dichtbundel

Nog wat onwennig staat dichteres Gonny van Wichen voor de groep KVO-leden die samengekomen is in de openbare bibliotheek in Beneden-Leeuwen. De KVO-groep opent haar bijeenkomsten altijd met het voorlezen van een gedicht. Vanwege het verschijnen van de tweede dichtbundel van Gonny, die lid is van deze bibliotheek, heeft de bibliothecaresse Gonny uitgenodigd om een van haar eigen gedichten voor te lezen. Even vergeet Gonny dat tegenwoordig haar bril nodig heeft om te kunnen lezen, maar dan weet ze het gezelschap stil te krijgen met haar gedachten op rijm over de aandacht die een zieke krijgt.

Natuurlijk voegt het iets toe aan het gedicht wanneer de dichteres deze zelf ten gehore brengt. De illustraties bij de gedichten in de nieuwe bundel van Gonny van Wichen voegen ook veel toe aan de tekst. Deze illustraties zijn van de hand van Jongkie Herman uit Wamel.

Computers en potloden

Gonny en Jongkie kwamen in 2000 in contact met elkaar via het internetcafe in Wamel waar ze beiden vrijwilligerswerk verrichten. Gonny had problemen met de haar PC en Jongkie wist deze op te lossen. Als tegenprestatie vroeg hij Gonny om te helpen met de website voor de tennisvereniging in Wamel. Beider interesse in de computer leidde tot een regelmatige samenwerking en vriendschap.

Jongkie Herman heeft in het verleden in de bouw en op een scheepswerf gewerkt. Als gevolg van hartproblemen kwam Jongkie “thuis te zitten”. Hij zocht naar mogelijkheden voor daginvulling zonder het risico van te zware fysieke inspanning. Het internetcafe bood zo’n mogelijkheid, maar ook pakte hij een oude liefde, het tekenen, weer op.

Bezigheidstherapie?

Gonny vertelt bewogen: “Jongkie kon na verloop van tijd bijna niets meer. Door evenwichtsstoornissen was fietsen of tennissen niet meer mogelijk. Ook het hobbymatig hulp bieden aan anderen met computerproblemen was niet meer mogelijk.”

Gonny was erg onder de indruk van de schaarse tekeningen die Jongkie maakte. Spontaan en vanuit haar hart kocht Gonny een uitgebreide tekenkist en deed die aan Jongkie cadeau. Dit geschenk ging vergezeld van het verzoek de illustraties bij haar dichtbundel te maken. “Misschien was het wel een beetje als bezigheidstherapie bedoeld, maar Jongkie vond het eigenlijk wel leuk.”

“Het tekenen vraagt een bepaalde geestesgesteldheid en rust.”, vertelt Jongkie “Je bent bijna spiritueel bezig en weet nooit wanneer de tekening echt klaar is. Een grove schets kun je eigenlijk altijd wel maken, maar het gevoel in een tekening leggen, vraagt rust.”

“Weet je” zegt Gonny, wat geprikkeld “En nu is de tweede bundel klaar en zit hij weer stil tot de volgende tekenopdracht!”

Creatief proces

Dichteres Gonny van Wichen is iemand die precies weet wat ze wil. Ze geeft haar illustrator vrij exacte instructies, soms zelfs fotomateriaal, om haar beeld te duiden van de illustratie bij een bepaald gedicht.

“Meestal werk ik met potlood”, vertelt Jongkie, “maar ik ben nu ook begonnen met aquarel en pastel. De potloodtekeningen komen ’s avonds of ’s nachts aan de keukentafel tot stand. Belangrijkste voorwaarde is dat het stil is. Gonny heeft altijd een heel eigen idee over hoe de combinatie van gedicht en illustratie moet worden moet. Als ze niet rechtdoor kan, vindt ze wel een kronkelweg, maar ze komt altijd waar ze wil zijn.”

Vroeger was ik veel afhankelijker. Nu volg ik mijn eigen koers.”

De manier van samenwerking tussen dichteres en illustrator is ontspannen. “Ze mag me gerust vragen voor haar derde bundel, hoor.” Sluit Jongkie het gesprek af.

Prijs gedichtenbundel ‘Je hoeft niet gelijk een vlinder te zijn’- € 10,75.

Verkooppunten: de Read Shop in Beneden-Leeuwen, Jos van Lith in Dreumel, Boekhandel Maas en Waal in Druten en ’t Winkeltje in Alphen.