Java is het belangrijkste eiland van de archipel. Hier zetelt de regering en ligt het hart van de economie en cultuur. Java is ook het dichtstbevolkte eiland. U zult zich er niet snel alleen voelen. Het is vier keer zo groot als Nederland en telt meer dan 100 miljoen inwoners. De hoofdstad van Indonesië, Jakarta, ligt op Java. Bijna het hele eiland is gecultiveerd. Buiten de grote steden om heb je het idee dat het één groot dorp is.

Jakarta en Bogor

Bezoekt u naar de zeilhaven Sunda Kelapa, waar Makassaarse schepen liggen aangemeerd en waar nog steeds handmatig de goederen aan en van boord worden gesjouwd. Vervolgens naar Fatahilliah Square, een mooi historisch deel van de stad. Hier kunt u bij Café Batavia koffie drinken (prijzig, maar wel de moeite waard vanwege het fraaie interieur; u voelt zich in vroeger tijden). Ook rijdt u langs de historische Hollandse pakhuizen. Na bezichtiging van Jakarta verlaat u de hoofdstad en rijdt u naar Bogor met het paleis Buitenzorg. De hierbij behorende wereldvermaarde botanische tuin kunt u uitgebreid bewonderen. Gidsen ter plaatse dienen zich wel bij u aan.

Bij Karel thuis, in de kampung

Vanaf Bogor zuidwaarts, naar het district Sukabumi, naar de kampung Nagrak. Hier bent u te gast bij de familie Van Beekom; de vader van Karel van Beekom was in vroeger dagen administrateur op een theeplantage. Karel heeft het mooie huis van zijn ouders geërfd. Het ligt in de kampung, achter de mooie tuin, waarin Noortje groenten verbouwt en waar vele fruitbomen groeien, stroomt een kali (riviertje). In deze landelijke omgeving maakt u kennis met een stukje echt Indonesië. Karel of een van zijn familieleden laat u de omgeving graag zien en vertelt u over hun manier van leven (Nederlandstalig). Wij maken wat betreft verblijf bij een Indonesische familie een uitzondering voor verblijf bij deze familie, omdat we er voor kunnen instaan dat u er een bijzonder leuk verblijf zult hebben en dat het indruk zal maken. Bovendien is het schoon, het eten is heerlijk.

Bangung, Garut, Pangandaran en Baturaden

Bandung
De tocht naar Bandung leidt over de hoge Puncakpas met zijn uitgestrekte theeplantages (het theeplukken vindt vooral plaats in de ochtenduren; u bent hier pas 's middags. De kans dat u theepluksters ziet is klein. Geen zorg: u ziet deze vrouwen ten noorden van Bandung aan het werk). U kunt ook een theefabriek bezoeken Gunung Mas. Aankomst in Bandung. Deze stad staat bekend om zijn nog vele koloniale huizen in Jugendstil en Art Deco. Het was in vroeger jaren de geliefde verblijfsplaats van de Hollanders vanwege het wat koelere klimaat.
In en rondom Bandung zijn mooie en interessante excursies te maken. Vroeg in de morgen rijdt u naar de kraterrand van de actieve vulkaan de Tangkuban Perahu, vanwaar u de zwaveldampen ziet opstijgen. Het busje rijdt tot aan de kraterrand, u kunt in de krater naar beneden lopen; een boeiende wandeling met hier en daar kokend heet water dat opborrelt. Beneden staat uw busje weer te wachten. In Ciater kunt u een bad nemen in één van de geneeskrachtige heetwaterbaden; het water is afkomstig van de Tangkuban Perahu. In de omgeving zijn prachtige theeplantages; u zult merken dat u hier vaak mooiere foto's kunt maken dan op de Puncakpas (minder toeristisch).