Sumatra behoort tot de grootste eilanden ter wereld en is economisch gezien belangrijk. Er wordt aardolie, gas, tin en kolen gewonnen en er zijn uitgestrekte plantages met koffie, thee, tabak, rubber en oliepalmen. De hoofdstad is Medan.
De helft van het eiland wordt bedekt door tropisch regenwoud. Sumatra (naast Sulawesi en Flores) heeft de meest unieke flora en fauna van de archipel. Het eiland is zo'n 2.500 km. lang.
Op Sumatra leeft het IndonesiŽ zoals wij kennen uit oude schoolboeken: kleine pasars, eenvoudige kampongs en hoge bergen, bedekt met groene wouden. En met name door de verschillende culturen van de Bataks (Tobameer) en de Minangkabauers (rondom Bukittinggi) is het zo boeiend.

Medan

Medan is de provinciehoofstad van Noord-Sumatra. Het herbergt nog de sporen van een plantersstad. Het is tegenwoordig een stad van ruim twee miljoen inwoners met alle drukte die bij een grote stad hoort. Toch loont een kort verblijf wel de moeite. Er zijn nog goed onderhouden koloniale gebouwen, het mooie (helaas niet zo goed onderhouden) paleis van de vroegere sultan van Deli, een koninklijke moskee, de Mesjid Raya en een aantal fascinerende tempels, markten en etnische wijken. Aan de vroegere hoofdstraat, de jalan Jend. Ahmad Yani, liggen veel gebouwen in Europese stijl. Bezoekt u Cafe Tip Top, ooit een favoriete ontmoetingsplek van de rijke kolonialen. Er wordt Weense koffie geserveerd met Nederlandse koekjes. Ook rond het stadsplein liggen een paar mooie gebouwen, onder andere het oude stadhuis, het gebouw van de Bank of Indonesia, de Bank Negara (vroeger de exclusieve sociŽteit De Witte en hotel Dharma Deli, het oude Hotel De Boer (lees het boek Rubber).
Het paleis van de sultans van Deli is een bezoekje nog steeds waard. De kleur geel in de dakrand verwijst naar de kleur van het Maleise koninklijk huis. Het paleis is ontworpen door een Italiaanse architect en kwam klaar in 1888. Het paleis is gedeeltelijk voor het publiek geopend. In de audiŽntiezaal hangen portretten van de koninklijke familie van Deli en er staat nog oud Nederlands meubilair.

Orang Utans in Bohorok

Momenteel is door overstromingen dit gebied, op drie uur rijden van Medan, helaas niet te bezoeken. Hieronder de beschrijving van de situatie van voor de overstromingen; men is weer bezig om het gebied weer in de situatie van voor de overstromingen te brengen. Het is echter nog niet bekend wanneer het weer toegankelijk is.
"U rijdt naar het westen, naar het orang oetan-reservaat Bukit Lawang bij Bohorok; de tocht duurt ongeveer 3 uur en voert langs oliepalm- en rubberplantages. De apen die uit hun gevangenschap bevrijd zijn, worden voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle. De middag is ter vrije besteding. De natuur is prachtig, u logeert aan het riviertje de Bohorok (eenvoudige accommodatie). De volgende ochtend steekt u de rivier per bootje over en wandelt u naar een in de jungle verborgen voederplaats. Om het natuurreservaat te kunnen bereiken wordt u de snelstromende Bohorok overgezet. Voor de ongeveer een half uur durende wandeling door de jungle dient u goed ter been te zijn; het pad door het regenwoud is soms steil en glibberig. De ontmoeting met de orang oetans (soms op enkele meters oog-in-oog met de mensapen) is bijzonder indrukwekkend. Let op: geen tassen, eten en sieraden meenemen.

Brastagi en het Tobameer

Het noorden is bezaaid met imposante vulkanen, waarvan enkele nog actief zijn. Hier ligt ook het Tobameer, op 900 meter hoogte. Het is ťťn van de grootste meren van zuid-oost AziŽ en tevens een zeer interessant en prachtig gebied om te verblijven. Dit is het land van de Bataks, met hun zeer specifieke stijl van bouwen.
U kunt vanaf Medan in ongeveer 3 uur naar het Tobameer, de route leidt langs rubberplantages en is niet zo interessant. We raden sterk aan om via Brastagi te reizen.
U reist vervolgens door de Karo-hooglanden naar het hooggelegen Brastagi. In dit koele, rustieke bergoord brengt u een bezoek aan de kleurrijke fruitmarkt en aan het specifieke karo-Batakdorpje Peceren.
Een mooie route door de bergen en het tweede deel van de route gedeeltelijk langs het prachtige Tobameer. Onderweg bezoekt u de Si Piso-Piso waterval, in Pematang Purba kunt u het paleis van Batak-koning Simalungun bewonderen. Bij Prapat rijdt uw chauffeur terug naar Medan, op het eiland heeft u dus niet de beschikking over een busje met chauffeur. U vaart vanaf de plaats Parapat over naar het eiland Samosir in het mooie vulkanische Tobameer.
U logeert in het vriendelijke Silintong Hotel, fraai gelegen aan de oever van het Tobameer (geen zwembad, maar een heel meer!). De eigenaresse spreekt Nederlands en vertelt graag over haar grote hobby: ochideeŽn. Uiteraard groeien er de mooiste soorten. Vraag of er deze avond of de volgende avond een voorstelling is. De Batakkers zijn nl. zeer muzikaal en zingen de leukste en vrolijkste liedjes, ook Nederlandse. Wij kunnen u voorspellen: vanaf dat moment krijg je het IndonesiŽ-gevoel. Tijdens uw verblijf op dit eiland in het prachtige kratermeer kunt u met uw gids wandelen naar de Batak-dorpen vlakbij uw hotel.